В изпълнение на сключен договор от министерството на отбраната  започнаха доставките на безпилотни летателни системи за нуждите на маневрените формирования от Сухопътни  войски, като част от концепцията за осигуряване и окомплектоване
Сателитните терминали ще повишат възможностите за ефективно управление на подчинените формирования, като се създават условия за непрекъснат, високоскоростен и надежден обмен на информация.
Използването на сателитната мрежа Starlink ще позволи бързото развръщане на мобилни високоскоростни комуникационни мрежи на формированията от Сухопътните войски при участие в тренировки и учения.
На 11 и 12 май, в град Варна се проведе Държавното военно индивидуално – отборно първенство по маратон – крос 10.5 км, което е част от спортния календар на Националната военна спортна федерация през 2024 г. В надпреварата взеха участие 11 отбора, мъже и жени.
В спортната надпревара участваха и отборите на ВСК „Стрямци – 61” на 61-ва механизирана бригада  и ВСК „Тракиец – 2007“ на 2-ра механизирана бригада.
Тимът на Стремци беше в състав: подполковник Христо Касалийски – командир на батальон за логистично осигуряване, който е и ръководител на отбора, редник Станимир Бочев от рота „Военна полиция”, редник Наталия Лазарова от самоходния артилерийски дивизион, редник Славян Генчев от батальон ISTAR и редник Гергана Бочева от батальона за логистично осигуряване на 61-ва механизирана бригада. От отбора на ВСК „Стремци - 61“ в индивидуалната надпревара при мъжете редник Славян Генчев завоюва ... още
От 8 до 10 май 2024 г. представителните отбори по лека атлетика на ВСК „Стрямци-61” на 61-ва механизирана бригада и ВСК „Тракиец -2007“ на 2-ра механизирана бригада взеха участие в Държавното военно индивидуално – отборно първенство по лека атлетика, което се проведе в  град Варна.
В крайното комплексно класиране Стремци се наредиха на престижното трето място. Старши лейтенант Божидар Колев от батальон ISTAR на бригадата спечели второ място в дисциплините скок на дължина и 200 м спринт. В спринтовите дисциплини се отличиха: редник Наталия Лазарова от самоходния артилерийски дивизион, която финишира трета на 1500 м и редник Данаил Гочев от 2-ри механизиран батальон, спечелил трето място в надпреварата на 100 м. В бягането на 3000 м и 800 м редник Станимир Бочев от рота „Военна полиция” се класира съответно на второ и трето място, а отборната щафета 4х100 м в състав старши лейтенант Божидар Колев и редниците Теодор Юруков, Данаил ... още
На 11 май, в град Брацигово,  формирования от 4-ти артилерийски полк - Асеновград и Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили участваха в тържественото честване на 148 години от Априлското въстание в града.
Празничната програма започна с шествие от сградата на общината до мемориален парк „Априлци” и продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Петлешков. Строят на почетния караул беше приет от командира на 4-ти артилерийски полк полковник Красимир Ташев, а председателят на общински съвет Брацигово инженер Веселина Дамова произнесе слово. Кметът на Община Брацигово Надежда Казакова, областният управител на Област Пазарджик Валентина Кайтазова, командирът на полка, официалните гости, много граждани и гости на града, се поклониха пред паметта на Петлешков и героите от Априлската епопея.
Кулминацията на честванията беше тържествената проверка-заря пред читалище „Васил Петлешков”. Тя започна с посрещане на знамето ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени